De un an tot vreau sa va povestesc despre masina mea de spalat vase Beko DFN 6833. Daca as fi scris mai demult despre ea, poate ati fi crezut ca e doar euforia de moment. Dupa mai bine de un an o iubesc si mai mult, daca se poate spune asa. Dupa ce mi-am luat-o, atata am laudat-o si am povestit despre ea, ca si-a luat acelasi model si mama si cumnata mea. I-am zapacit si pe frate-meu si cumnata-mea, de si-au luat si ei, doar ca un alt model, slim, ca n-aveau spatiu suficient pentru una de 60 cm.
Sunt tare incantata si…o sa-mi fie dor de masina mea de spalat vase. Later edit: Am vandut-o. E de vanzare, asa ca daca sunt doritoare, de preferat din Timisoara (din considerente logistice), ma puteti contacta printr-un comentariu mai jos, pe emailul de pe pagina de contact sau prin pagina de Facebook. Masina are inca aproape 4 ani de garantie si arata impecabil.
Sunt convinsa ca o voi pune din nou pe lista de prioritati, de indata ce ne vom aseza la noua locuinta unde sper sa am loc tot pentru una mare, de 60 de cm.
Nu mi-a placut niciodata sa spal vase, poate si pentru ca asta era “sectorul” meu in copilarie. Modul meu de a le gestiona era sa le adun, sa le ignor si apoi sa le spal cand nu le mai suportam (sau aveam nevoie de ele). 🙂
Acum abia astept sa le pun in masina si sa le scot. Am o satifactie imensa! Nici nu stiu cum sa o exprim in cuvinte. Sunt curate si uscate atat pe dinauntru cat si pe dinafara. Pe langa asta, in timp ce masina imi spala tona de vase murdare, eu ma pot uita la un film, pot sa ma ocup de hobby-urile mele sau pur si simplu sa dorm. O pot programa sa porneasca dimineata devreme si pana ma trezesc, termina treaba.
Cel mai mult o folosesc pe programele 3 ( de 3 ore) sau 4 (de 1 ora), in functie de cate vase am sau cat sunt de murdare. Programul de 3 ore le usuca foarte bine, spre deosebire de cel de o ora cand de fapt le usuca in ultimele 5 minute din ciclu.
Legat de consumabile, am folosit detergent pudra cumparat din DM cu 25 lei / 2 kg ce mi-au ajuns 5 luni. Solutia de limpezit costa pana in 7 lei / 1 L si cred ca tine un an de zile. Ulterior am trecut pe pastile Finish Quantum si solutie de limpezit Finish, asa ca n-am mai apucat sa termin sticla aia din DM. Sarea pentru dedurizarea apei este tot din DM, cu 7-8 lei / 2 kg si dupa un an inca mai folosesc din ea.
Fiindca suntem doar doi adulti in casa, spal cam 2-3 ture pe saptamana. Cand gatesc sau avem musafiri, spal si 2 ture pe zi. De obicei de cate o ora fiecare sau una de o ora si una de trei ore.
Am facut un calcul in functie de programul de spalare, cat curent, apa si detergent se consuma. Calculele sunt pentru varianta de detergent pudra din DM.
Un lucru pe care l-am cautat eu pe net inainte sa-mi cumpar masina de spalat vase si pe care nu l-am gasit, a fost sa vad vase inainte si dupa spalare, sa vad cate vase intra intr-o tura, sa vad cum se aranjeaza.
Asa ca, eu am facut poze pe masura ce am folosit-o, mai mult ca sa o ajut pe mama sa stie cum sa le organizeze.
Ma scuzati ca o sa va arat poze cu vase murdare, dar vreau sa vedeti cat de faine si curate sunt dupa ce le spala masina.
Vasele inainte de spalare, cu murdarie proaspata, neuscata.
Vasele dupa spalare, la programul P4 (58 min).
La spalarea cu detergent-pastile, programul se prelungeste la 1 h 15 min.
Dupa cum se vede, intra foarte multe vase la o tura, doar sa stii cum sa le aranjezi. Iar asta se invata, spaland si experimentand. Aaa, sa nu uit, imi incape si oala de 15 L, rosie, in care imi fac gemurile. Ah, si inca ceva, cand am spalat-o pe program de 3 ore si am avut si caserolele mele faine de sticla din Ikea ce au capace din plastic moale…ghici ce culoare le-am scos? Hmm…roz. 🙂 Deci, se poate intampla si la vase, nu doar la haine. Dupa mai multe ture de spalare, una dintre ele si-a revenit. Cu cea de-a doua, n-am invatat si iar le-am scapat impreuna (capacul si oala rosie) in aceeasi tura.
Vasele inainte de spalare
Vasele dupa spalare pe programul P4.
Daca am o problema reala in privinta vaselor murdare, atunci e sa le spal de grasimi. Chiar daca tigaile Tefal, cica n-ar trebui sa le spal cu masina, sorry, dar eu de mana nu le spal, mai ales cand am masina de spalat vase.
Asa arata tigaia dupa spalarea pe programul P2 (30 min), program care nu are etapa de uscare. Totusi, au ramas doar cativa stropi de apa.
Am spalat pana si rafturile de pe usa frigiderului, unde tin mereu borcane cu gemuri, sosuri si tot felul, care imi lasa mizerie lipicioasa.
Le-am spalat pe programul P4.
Curate si uscate, simplu si fara efort.
O alta ocazie in care am incarcat masina de vase cat de mult am putut. Spala foarte bine si capul de la blender, doar sa-l pui cumva pe diagonala, ca sa nu adune apa in partile concave.
De cand am trecut la detergentul-pastile, am mutat pe dreapta cosul cu tacamuri, pentru ca fiind in dreptul recipientului de detergent, nu o data mi-a cazut pastila in cos, printre tacamuri si au ramas niste reziduuri de la invelisul detergentului care s-au uscat pe furculite.
Asa arata vasul de sufleu dupa ce am terminat mancarea din el.
Asa arata vasul de sufleu dupa ce l-am sters de reziduurile mai mari.
Asa arata dupa ce l-am spalat pe programul P3 (3 ore si 12 minute in versiunea cu detergent-pastila sau 2 ore si 58 minute in varianta cu detergent-pudra).
Asa arata tigaia in care am facut niste carne, dupa ce am sters-o/limpezit-o de reziduurile mari.
Asa arata dupa ce am spalat-o pe programul P3.
Asa ies aburii din masina daca o deschizi imediat ce s-a terminat programul P3, cel de 3 ore. Eu o las intredeschisa, ca sa se evapore aburul si sa se usuce ultimii stropi de apa care raman pe elice.
Pentru a te bucura din plin de beneficiile aduse de masina de spalat vase, sunt cateva amanunte importante de care trebuie sa tii cont.
De retinut!
* citeste cu atentie manualul de instructiuni al masinii tale de spalat vase; gasesti informatii pretioase care iti vor usura munca;
* sa nu speli cu masina ustensilele din aluminiu, ca se matuiesc si apoi iti lasa o urma neagra pe maini. Dintre ustensilele pe care le detin, nu pot spala la masina presa de usturoi si telul de la Kitchen Aid, care are capul de prindere din aluminiu;
* fii atenta cum asezi vasele care au zone concave si care pot sa adune apa; pune-le cumva inclinate si nu drepte (vezi mai sus bolul meu portocaliu care sta drept si a adunat apa in zona cu piciorusele albe).
* aseaza in cosul/sertarul de sus farfuriile mici, canile, paharele, bolurile mici si vasele usoare care sunt mai putin murdare;
* inainte de a o porni, invarte fiecare elice de sus si de jos sa te asiguri ca nu o blocheaza niciun maner de oala sau ureche de la capacul caserolei;
* pune mai intai vasele si abia la urma pune detergentul; sa fie ultimul lucru pe care il faci inainte de a inchide usa de la masina;
* sterge compartimentul pentru detergent de orice urma de apa inainte de a-l pune, mai ales in cazul celui pudra; risti sa inceapa sa se dizolve inainte de a fi cazul, iar ala nu mai cade in masina atunci cand se deschide trapa. La final, dupa procesul de uscare ramane in compartiment un soi de piatra ponce. Sa nu mai spun ca limpezirea se face in timp ce inca exista detergent in masina, deci “nu bun”. Ai o incercare sa ghicesti de unde stiu. 🙂
* alege programul adecvat tipului de vase si gradului de murdarire al lor (daca ai doar multe farfurii, tacamuri, pahare, cani cum ar fi dupa vizita unor prieteni, atunci e suficient programul 4, de o ora; daca trebuie sa speli cratitele, tavile si oalele pe care le-ai folosit ca sa pregatesti mancarea pentru vizita prietenilor, e mai potrivit programul 3, de 3 ore);
* dupa ce programul e gata, lasa intredeschisa usa de la masina pentru cateva minute, sa iasa aburul care altfel poate face un usor condens pe vase si vei avea pete mici de apa, iar pe vasele de inox se cam vad;
* cand scoti vasele incepe intotdeauna cu sertartul de jos, pentru ca miscandu-l mai intai pe cel de sus, risti sa se scurga apa din elice (sau din vreo zona concava care a adunat putina apa) peste vasele de jos si sa le stropeasca;
* nu spala la masina produsele din lemn (linguri de lemn, tocatoare, teluri cu maner de lemn); eu le-am spalat la inceput, dar apoi am vazut ca se usuca foarte tare si crapa lemnul;
* borcanele trebuie curatate de etichete, iar sticlele, cred ca mai bine le speli de mana, cu peria speciala de sticle. Gura sticlei are suprafata prea mica, iar apa nu ajunge bine in sticla. Masina e prevazuta cu un suport special pentru sticla, insa ce am spalat eu pe suportul ala nu a fost chiar ok. Se curata mai bine cand le pun in cosul de tacamuri, insa am incercat doar cu sticle de pana in 250 ml.
* cica nu se spala la masina nici cutitele, ca se tocesc; eu le spal rar la masina, dar din considerente practice, pentru ca le folosesc mereu si nu vreau sa le tin blocate prin masina;
* legat de reziduurile ce trebuie curatate inainte de a pune vasele in masina, am vazut ca sunt multe pareri pe internet. Eu am un singur principiu pe care il aplic din experienta de a spala vasele de mana. Imi pun intrebarea: Daca as limpezi cu apa farfuria, rezidurile s-ar bloca la filtrul de la sifonul chiuvetei sau s-ar dizolva imediat in apa? Cu alte cuvinte, daca am avut cartofi piure in farfurie, nu o mai curat, ci o pun asa in masina, insa daca am mancat o salata cu frunze de patrunjel, ghici ce? Alea nu se vor dizolva in apa ci se vor opri la filtru, adica se vor plimba prin masina de vase si le voi gasi prinse si uscate pe pahare, ca la ouale de Paste.
* un principiu similar celui de mai sus aplic si in cazul cratitelor si oalelor in care gatesc, legat de perioada de inmuiere inainte de a le baga la spalat. Ma intreb daca m-as pune acum sa spal de mana oala in care tocmai am fiert cartofi in coaja sau am rumenit prea tare ceva carne, s-ar curata fara inmuiere? Clar, da! Dar daca o las pe aragaz sa se usuce si ma apuc sa o spal abia in urmatoarea seara, o mai pot spala cu doar doua ture de burete? Nu prea cred! Deci ori va trebui sa frec ca lumea (iar pentru masina de vase asta inseamna alegerea unui program prelungit) sau va trebui sa o las intai la inmuiat ca sa nu ma chinui (iar pentru masina de vase inseamna ca e ok chiar si programul de o ora, daca reziduurile sunt deja inmuiate).
Masina de vase e un ajutor de nadejde si pana nu o ai, nu-ti dai seama cat de mult iti lipseste. Inainte sa mi-o cumpar, m-am urmarit cateva saptamani, ca nu-mi dadeam seama cat timp petreceam la spalat vase. Mi-am facut un calcul si mi-a iesit o medie de 15 ore pe luna petrecute doar in fata chiuvetei. La astea poate ar trebui sa adaug si stresul “artificiilor” de a ma organiza in asa fel incat sa nu produc atatea vase de spalat atunci cand gateam. Nu mai pun la socoteala faptul ca oalele si bolurile de inox stralucesc si pe dinafara, iar tacamurile si paharele sunt fara pete de apa. E demn de mentionat si faptul ca presiunea de la apa din masina de spalat vase curata in zone in care nici cu betisorul de urechi nu poti sa ajungi. Mi-am amintit cum mi-a curatat la inceput capacele de oala de n-am stiut ce ata/fir iese pe la imbinarea sticlei cu inelul de inox de la exterior. Nu era nicio ata, erau doar reziduuri vechi si adunate, care nici macar nu se vedeau cu ochiul liber.
A durat cam 10-15 spalari cu masina pana am experimentat si invatat cum sa asez cel mai bine vasele mele in cosuri, pana m-am prins care vas unde se pozitioneaza cel mai bine, pana am testat programele care mi se potriveau cel mai bine, pana m-am prins ce reziduuri trebuie sa curat si care sunt “inofensive”.
Daca imi mai amintesc informatii pretioase despre masina mea de spalat vase Beko DFN 6833 o sa revin cu actualizari.
Pana atunci, celor pasionate de gatit va doresc sa va luati o masina de spalat vase si sa o apreciati cel putin la fel de mult cum o apreciez eu.
Burciu Erika says
Articolul acesta este ceea ce as fi dorit eu sa gasesc acum o luna pe net.
L-am gasit acum , dovada ca inca mai caut informatii . Asa ca nu mai trebuie sa stau cocosata pe chiuveta sa spal vase si am timp sa va scriu parerea si experienta mea .
Da nu-i bai, intuitia a fost cea care a ales o MSV DFN 6833 .
Daca ar fi sa aleg din nou probabil as alege tot una mare 60 cm si cu grilaje rabatabile sa incapa orice oala, orice tava, borcan , sau alt acaret de prin bucatarie si poate cu sertar de tacamuri, nu cos .
Nu sunt multumita, sunt super multumita, nu numai eu ci toata familia, de la mic la mare .
Articolul a atins cam tot ce tine de functionare- trebuie sa isi gaseasca fiecare consumabilele potrivite in functie de stilul propriu, in sensul cat de des gateste si spala vasele. Si eu inca tatonez terenul, am luat Finish Quantum, Fairy platinum,tablete de la Kaufland Clasic, dar cred ca uneori ar ajunge si mai putin detergent de aceea doresc sa cumpar gel si pudra.
Musai la inceput reglate nivelul de duritate al apei si adaugat agentul de clatire in cantitate suficienta .
In alta ordine de idei, nu imi amintesc ca vreun alt obiect casnic sa ma incante intru atat de mult ca masina de spalat vase . Si continui sa ma minunez ori de cate ori termina un ciclu de spalare cum reuseste sa le spele atit de impecabil .
Ca si economie nu am calculat decat la apa unde pe jumatatea lunii decembrie am consumat 4 Mc in loc de 7 MC luna anterioara. Asta tot ce tine de consum apa MSV+Masina de haine +apa calda .
Din punct de vedere ecologic, curentul il putem obtine din mai multe surse, dar apa nu, de aceea cred ca ar trebui sa ne gandim sa-l economisim , suntem datori .
Dar si daca nu ar fi o economie, tot merita- castigi spatiu in bucatarie, se mentine mult mai bine curatenia, iti ofera timp liber, cel putin o ora /zi, igienizeaza vasele mult mai bine asa cum manual orice ai face si orice solutie folosesti nu ai reusi . Am gasit rewiuri cu comentarii ca nu spala- BA spala perfect daca respecti instructiunile .
Ar trebui sa fie gadgetul NR.1, pentru orice gospodina si orice bucatarie ,chiar si pentru familiile cu un buget mai redus . Nu stiu de ce nu exista suficienta reclama . Eu urmaresc de mult achizitia uneia dar acum regret timpul pierdut si bajbaiala. Din acest motiv am inceput sa fac lobby printre vecine si prietene .
Ca termen de comparatie pot s-o compar cu o servitoare – careia nu trebuie sa-i faci observatie sau o ” soacra buna ” care iti spala vasele non stop si neconditionat . Cine are asa ceva acasa ?
Va doresc sa aveti sentimentul pe care l -am avut eu intr-o dimineata cand am programat-o de seara pe programul P3 si cu pornire intarziata iar cand mi-am facut cafeaua in bucatarie , vasele erau gata spalate .
Am mai facut un calcul care sper sa va convinga . Eu am cumparat masina cu 1200 lei .
Durata medie de utilizare este 10 ani , deci ar veni costul/chiria /achizitia zicet-i cum vreti 120 lei /an si 10 lei / luna, ADICA 0,33 bani o tura de spalat vase zilnic.
Ce femeie , om sau persoana ar spala vasele de peste o zi intreaga a unei familii pentru acesti bani ? Izbitor , sa nu zic penibil, nu ?
Deci dragi gospodine, daca mai stati fara o MSV, aceasta este valoarea voastra in bucatarie , pe partea de debarasat vase .
Faceti-va loc in bucatarie daca nu aveti, faceti rate, economisiti, restabiliti prioritatile si nu mai amanati .V-a fi cadoul vietii voastre . Sper din tot sufletul ca 8 Martie sa va gaseasca gata utilate cu o MSV. ( pentru a reusi inchideti urechile la comentariile de genul – esti una la care nu-i place sa spele vase, nu-ti pica unghiile, alta treaba nu ai de aceea esti femeie , etc, alte prejudecati ,idei si comentarii ).
Poate unele din comentarii se vor regasi candva pe emag, de unde am cumparat masina, dar vad ca cei de acolo nu s-au grabit sa imi afiseze comentariul, desi este foarte PRO .
P.S. – Stie cineva o masina de gatiti automata ?
Diana Despina says
Multumesc, Erika pentru informatiile aditionale. Intr-adevar, masina isi scoate banii. Eu nici nu m-am dus pana la 10 ani, ci mi-am limitat calcul la 5 ani, adica la vreo 20 lei/luna. Exact asa m-am gandit si eu. Nu merit eu sa platesc 20 lei in plus pe luna si sa nu mai am stresul asta cu vasele? Vorbim despre o treaba care nu se termina niciodata. De ce sa nu am un ajutor? Si eu regret ca mi-au trebuit multe luni bune pana sa ma hotarasc si am plecat si eu urechea, ca nu merita, ca nu spala bine si ajungi sa le speli tot de mana. Da, le speli tot de mana daca nu vrei sa depui inca un mic efort la inceput ca sa intelegi cum functioneaza masina, sa intelegi cum trebuie sa aranjezi vasele, sa-i dai consumabilele si in dozele necesare. Cu toate ca eu folosesc Finish Quantum 3 in 1, in continuare am plin rezervorul de sare, la fel si cel cu lichidul de limpezire. Oricum masina isi ia cat ii trebuie, asa ca e mai bine sa fie ca sa-si poata face treaba impecabil. Am ales chiar si sa dau 18 lei pe un deodorant Finish, pentru a estompa mirosurile neplacute care se pot forma cum nu spal zilnic. Am masina de 1 an si 2 luni si sunt doar la al doilea odorizant, din care cred ca ar mai fi inca 3 luni, minim (la ritmul meu de spalare). Cand deschid masina dupa ce a terminat, iese un abur parfumat a lamaie. O nebunie!
Sunt in continuare extrem de recunoscatoare pentru aceasta minune din bucataria noastra. Inteleg ce zici cu lobby-ul printre cunoscuti, ca am procedat la fel, ca urmare am “vandut” in familie inca 3 buc. si ar fi vrut si sora-mea. Ei i-am spus ca inca nu si-a facut norma de spalat vase cu mana (are 21 de ani) :), dar nu m-ar mira ca intr-un an sa nu mai reziste nici ea si sa se dea peste cap sa-i gaseasca loc in bucatarie (sau poate intr-o alta bucatarie). 🙂
Milena says
Cel mai bun articol. Abia dupa ce l-am citit am aflat si eu cum s-o folosesc desi n-o sa ajung niciodata la performanta s-o umplu asa bine
Diana Despina says
Mulțumesc pentru mesaj, Milena. Ma bucur ca informațiile iți sunt de ajutor. Sunt convinsă ca poti atinge performanța de a o umple bine. Nu-ți fie teama sa testezi cu vasele tale, sa vezi care pe unde încape cel mai bine. Ce e cel mai rău ce se poate întâmpla? Sa speli de mâna o farfurie/un bol sau sa-l pui încă o data la mașina cu tura următoare? Nicio tragedie. 🙂
Iți doresc un weekend minunat!
Ioana says
Buna,stie cineva cum.pot regla nivelul duritarii apei la o masina de spalat vase beko,model DFN28320?multumesc frumos!
Diana Despina says
Buna Ioana! Nu stiu daca ai aflat intre timp cum sa reglezi nivelul duritatii apei la masina ta de spalat, insa uitandu-ma pe net am gasit un manual de utilizare. Vezi amanunte la pagina 14.
http://downloads.beko.co.uk/bekoupload/manuals/DFN28320.pdf
Zice ca trebuie sa pui rozeta/butonul ce se afla in interiorul masinii pe aceeasi treapta de duritate ca si setarea din panou. Pentru setarea pe panoul de control ar trebui urmati pasii de mai jos:
1. Conecteaza masina la curent, apasa simultan pe pornire intarziata (Time Delay) si butonul P+/P. Dupa ce se afiseaza numaratoarea inversa (3,2,1) mentine inca apasate butoanele respective cateva secunde.
2. Pe urma apasa butonul P+/P ca sa activezi indicatorul r.
3. Foloseste butonul de pornire intarziata (Time Delay) ca sa ajustezi nivelul duritatii apei in functie de nevoie (cel pe care l-ai setat si pe butonul/rozeta din interiorul masinii).
4. Apasa butonul de On / Off ca sa salvezi setarea.
Pare mai complicat decat era la masina mea, cand n-aveam treaba cu panoul de control.
Toate bune!
Diana
Ioana says
Buna Diana,am reusit intre timp sa i_au legatura la beko si m_au ajutat,dar iti multumesc oricum pt interesul de a ma ajuta.,apreciez mult!Daca ai si tu Beko te_as ruga frumos sa imi spui daca pot seta de undeva sa se auda vreun semnal sonir la pirnire oprire program.Ti s_a intamplat sa programezi un promgram normal gen 30 min sau o ira si dupa ce termina timpul uneori sa mai ruleze inca vrei 20 de min?E prima achizitie de acest gen si nu cunisc foarte multe detalii.Iti doresc o zi frumoasa!