Rondelele din foietaj cu bacon si ierburi italienesti le-am facut ceva mai demult, ca o variatiune la saratele rasucite cu bacon. Mi s-au parut mai usor de facut decat suratele lor, insa au facut ceva mai multa mizerie atunci cand le-am mancat. Iar tava de briose a fost de un real ajutor. N-am avut nicio emotie ca rondelele s-ar putea lipi intre ele. Parca i-as schimba numele la tava asta, in tava cu…cuiburi, ca simt ca o limitam denumind-o “tava de briose”. Chiar e versatila si o poti folosi la multe alte preparate in afara de briose.
Un motiv pentru care imi place sa folosesc foietajul proaspat este ca poate sta cuminte in frigider o vreme si pot fi spontana in a-l umple cu diverse ingrediente, iar in 30 de minute sa am deja un aperitiv gustos. Cel congelat imi cam opreste elanul, ca ii ia un ceas doar sa dea semne ca s-ar decongela. Partea care incepe sa ma cam incurce e ca am deja cam multe retete cu foietaj sau cel putin asa mi se pare mie. Sa nu mai zic ca am inca un tutorial in stand-by, ca desert. Ala o sa fie cu scortisoara si un sirop de zahar. Ne-a placut mult varianta aia dulce si o sa pun curand si tutorialul (vezi aici), macar sa stiu de-o treaba si sa termin cu nebuniile cu foietaj. Sper!
Revenind la subiect, mi-au placut si mie si altora. Pentru ca…bacon.
Ingrediente pentru 12 rondele:
o rola foietaj proaspat, rece (275 gr) = 3.20 lei
ketchup dulce
60 gr. felii subtiri de bacon = 3 lei
seminte chimen
Cost ingrediente: 6.20 lei
Durata preparare: 35 min
(15 min. pregatire + 20 min. la cuptor)
Am pornit cuptorul sa se incalzeasca la 190 grade.
Foietajul trebuie scos din frigider doar atunci cand ne apucam de treaba. Daca sta la temperatura camerei, se blegeste si va fi greu sa-l rulati si portionati.
Am derulat foietajul si l-am intepat cu furculita, ca sa iasa aburul la copt si sa nu ramana umed.
Am pus ketchup pe care l-am intins cu o pensula pe toata suprafata.
Am presarat (sau mai bine zis, scapat) amestec de ierburi italienesti.
Am asezat felii de bacon pe toata suprafata. Am crezut ca voi folosi tot pachetul, dar mi-a fost suficient putin mai mult de jumatate din el.
Am rulat pe lungime.
Cu un cutit bine ascutit am taiat rulada in doua parti. Apoi fiecare in jumatate. Pe urma am taiat fiecare bucata in trei parti si asa am reusit sa-l impart in 12 parti relativ egale.
Tava tip cuiburi (a.k.a. tava briose) am uns-o cu putin ulei.
In fiecare orificiu am pus cate o bucata de foietaj rulat.
Am presarat seminte de chimen si am dat tava la cuptor pentru 20 de minute la 190 de grade, pe raftul din mijloc, pana se fac aurii. Dupa 10 minute am intors tava.
Se lasa la racit 10 minute inainte de a se scoate din tava. Se poate folosi o lingura ca sa le scoateti. Manevrati-le cu grija deoarece de pe exterior sunt crocante si se faramiteaza.
Un aperitiv apetisant!
Leave a Reply