Te intrebi ce o fi pinata sau oul gigant cu surprize? O fi de mancare? Partial corect. O fi facut din alimente de baza? Partial corect. O fi o supriza minunata ce i-a produs multa bucurie lui Alex, nepotelul meu, facuta pentru ziua lui? Absolut corect. A fost o mare bucurie pentru el sa loveasca pinata pana cand s-au revarsat surprizele ascunse in interior.
Pentru o fractiune de secunda mi-a venit sa scriu “ingrediente pentru x portii”, dar nu sunt prea departe de tutorialul unei retete de mancare, asa cum v-am obisnuit.
Produse si ustensile necesare pentru o pinata de vreo 30 cm inaltime:
lipici facut dintr-un amestec de 150 gr. faina si 150 ml apa rece
un balon de 23 cm (umflat, dar scrie pe punga care e dimensiunea)
2 pachete hartie creponata portocalie
2 pachete hartie creponata turcoaz
un creion cu radiera
o fata de masa din PVC (musama) pentru protejat zona de lucru
sfoara
foarfeca
aracet
o bucata de folie de aluminiu
pliante si reviste cu care va sunt umplute cutiile postale
un borcan pentru suport
Pentru surpriza din interior:
ciocolatele ambalate individual
cartoane taiate fasii, confetti
animalute din plastic
Durata totala de executare etapa 1 – executie “coaja”: 30 min. + 48 ore timp necesar pentru uscare
Durata totala de executare etapa 2 – decorare si umplere: 2 ore si jumatate
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa protejez masa cu o musama de plastic. De obicei, atunci cand schimb musamaua de pe masa din bucatarie, pe cea veche o pastrez tocmai pentru astfel de proiecte “murdare”.
Am taiat fasii cu latime de 2-3 degete din reviste si pliante. Pentru operativitate, le-am lasat asa pliate, iar pe alea mai subtiri le-am suprapus unele peste altele. Cred ca in 2 minute aveam deja fasiile taiate.
Am umflat balonul si i-am facut nod.
Am luat pe rand cate o fasie de hartie, am inmuiat-o in bolul cu lipici natural, am indepartat surplusul si am aplicat-o pe balon pe verticala. Fiecare fasie era suprapusa peste precedenta cam de grosimea unui deget. Nu poti sa dai gres la asta. Trebuie doar sa tapetezi bine balonul.
Am continuat asa pana cand am acoperit suprafata balonului, lasand o zona neacoperita pe langa nod, zona care urma sa devina orificiul prin care sa introduc in oul gigant toate surprizele.
Am pozitionat balonul pe borcan si am continuat sa aplic al doilea strat de fasii, dar de data asta pe orizontala.
L-am lasat sa se usuce, iar dupa cateva ore i-am schimbat pozitia cu susul in jos. Trebuie lasat la uscat si sa-i fie schimbata pozitia din cand in cand, pentru ca in zona in care se sprijina, ziarele raman umede, insa exista si riscul sa se lipeasca de gura borcanului. Se manevreaza cu grija.
Inca un sfat: nu-l pozitionati langa caloriferul cald ca se sparge balonul. Nu e cazul sa ma intrebati de unde stiu.
Dupa 2 zile in care s-a uscat “coaja de ou”, m-am apucat de decorat.
Se sparge balonul cu un ac.
(sau poate se sparge de la sine)
Cu foarfeca am “curatat” marginea orificiului; am nivelat-o.
Cam la 2 degete distanta de margine am facut cate un orificiu pe o parte si pe cealalta folosind creionul, apoi am bagat pe acolo sfoara. Am pus o sfoara lunga, pentru ca nu stiam unde vom atarna acest ou gigant cu surprize.
Am taiat in patrate hartia creponata. Pentru operativitate am taiat fasia in 5 parti relativ egale, apoi am taiat ambele margini, astfel incat sa-mi rezulte multe patrate gata de folosit.
Daca nu ma insel, patratele mi-au iesit cam de 8-10 cm/8-10 cm.
Pe folia de aluminiu am turnat aracet.
Am pliat in patru fiecare patrat de hartie creponata, l-am pozitionat pe capatul de creion, am inmuiat putin in aracet si am aplicat pe “coaja de ou”.
Am continuat sa ma joc cu alternarea celor 2 culori si sa acopar intreaga “coaja de ou”. Le-am pozitionat la o oarecare distanta una de alta, puneam cam 5-6 “fulgi” si apoi reveneam la prima zona si completam zonele ramase goale, le intercalam. Nu le inghesuiam din prima una langa alta, pentru ca aracetul fiind umed, nu se usca asa repede si daca lucram in zona respectiva riscam sa le misc pe cele pozitionate deja si sa imi pice. Sper ca are sens ce spun, dar oricum o sa va prindeti la fata locului.
Asa arata dupa ce l-am terminat de decorat.
Dulapul si noptiera din planul secund le-am reconditionat eu. Au fost proiectul meu din concediu si mi-au adus o mare satisfactie. Daca tot am inceput cu sectiunea coltul creativ, o sa urmeze un articol cu dulapul ca sa vedeti cum arata inainte de aceasta transformare. Sper sa nu dureze mult pana ma mobilizez iar sa scriu un tutorial.
Revenind la pinata, m-am pregatit sa o umplu. Pentru asta am taiat in fasii foarte inguste niste cartoane ondulate. Se pot pune si confetti, stelute de hartie si orice vreti ca sa fie mai spectaculos atunci cand se sparge.
Am pus si banuti din ciocolata si mix de ciocolatele. Am adaugat ulterior si niste animalute din plastic si o stampila cu masina. Important e sa nu puneti o greutate mai mare decat poate sa tina “coaja de ou” pe care ati facut-o. Eu am pus cam 700-800 gr. Daca vreti sa aveti continut mai greu, ar trebui sa faceti “coaja de ou” din 3-4 straturi de fasii de ziare. Depinde si de cat de mare e copilul care o va sparge si de cata forta are. Cu cat e mai groasa coaja, cu atat e nevoie de mai multe lovituri.
Orificiul l-am acoperit cu o fasie lunga de hartie creponata pe care am adunat-o ca un buchet. Doar am pozitionat-o, fara sa o lipesc cu nimic, pentru ca tot pe rand mi-am amintit de ce trebuia sa mai bag in oul gigant cu surpriza. Practic, i-am facut un soi de dop.
Asa a fost distractia. Alex a fost incantat la maximum. In tricoul albastru se vede si sotul lui MyBisque. 🙂
Noi am protejat pe jos cu o folie, ca sa fie mai usor de strans mizeria.
Party-ul a fost cu tematica Avionul Dusty. Ulterior am aflat ca-i zice si Stropi. Asa o fi. La noi “functioneaza” doar TV Paprika, Travel si programele de sport.
Aici sunt restul lucrurilor facute cu manutele astea doua.
Tortul este Kinder Pingui pe interior, iar pe exterior am facut o glazura din zahar pudra, unt si crema de branza. Am pastrat niste glazura pentru nori inainte de a pune niste colorant alimentar albastru.
Mi-a placut tare mult! A fost un proiect fain, distractiv si cu multe satisfactii.
Leave a Reply