Am crezut ca nu-mi place sushi, insa dupa aceasta experienta cu sushi in alge marine cu somon afumat ma declar impresionata. Inspiratia mi-a dat-o Eliza, ca ea e mare fan de sushi si isi face mereu, iar Dani a venit cu sugestia sa incercam si noi. Nu am fost prea incantata de perspectiva, asa ca l-am provocat sa fie ajutor de bucatar. Sunt mainile lui prin poze, ca sa stiti ca nu mi-au crescut mainile peste vara.
Nu stiam cum o sa prezint tutorialul si ma gandeam ca o sa fie ceva de genul, “lui Dani i-a placut foarte mult si poate mai sunt si altii carora o sa le placa, dar in ceea ca ma priveste, nu e chiar pe gustul meu.” Si totusi…surpriza! Nu cred ca as fi gustat daca Dani nu ma provoca cu exclamatiile lui “Wow, ce bun e! Trebuie sa-l incerci si tu ca e foarte bun!”. Avand in vedere ca stacheta am setat-o tot mai sus si sunt tot mai rare situatiile culinare in care sa fie asa impresionat, acum mi-am facut-o din nou cu mana mea. 🙂
E bine ca se face relativ repede, dar repede se si mananca. Cel putin in cazul nostru.
Pentru ca am umblat ceva dupa ingredientele specifice, va las mai jos informatii suplimentare ca sa stiti unde le-am gasit eu.
- Pachet de 10 foi alge marine = 11,40 lei => Kaufland Circumvalatiunii (in Dumbravita nu este). In zona vitrinelor cu vanzare asistata sunt niste vitrine frigorifice, iar deasupra lor sunt rafturi cu tot felul de sosuri internationale. Acolo veti gasi inclusiv sos de soia si pasta de wasabi. Tot de acolo ne-am luat cu alta ocazie si ghimbir murat (ghimbir de sushi) si am bagat cateva feliute in rulada, peste somon. Ne-a placut si asa.
- Somon afumat pachet 140 gr. = 8,78 lei => Kaufland Circumvalatiunii
- Orez pentru sushi = 3,99 lei / 500 gr => l-am gasit in Lidl la saptamana asiatica, insa 3-4 saptamani mai tarziu, inca mai aveau o zona mica cu produse asiatice in Lidl Torontalului.
- Otet din orez = 5 lei / 250 ml => tot din Lidl – Saptamana Asiatica si inca mai era multa vreme dupa ce s-a incheiat.
Ingrediente pentru 50 rondele:
5 foi alge marine (sushi nori) = 5,70 lei
500 gr. orez pentru sushi = 3,99 lei
500 ml apa pentru fiert orezul
1 lingurita sare
5 lingurite zahar auriu
7 lingurite otet din orez (35 ml) = 0,14 lei
140 gr. somon afumat = 8,78 lei
Pentru servire:
pasta wasabi
sos soia dark
Cost ingrediente: 18,61 lei
Durata de preparare: aprox. 1 ora
*informatii nutritionale generate cu http://www.caloriecount.com/
Orezul l-am spalat in apa rece de vreo 4-5 ori, pana a iesit amidonul din el, iar apa a fost cat de cat clara.
Intr-o oala de inox cu fund gros am pus orezul si 500 ml apa rece. Daca n-aveti oala cu fund gros sau dublu, sa puneti peste flacara o tabla care sa distribuie caldura uniform.
Am pus pe foc la flacara mare, iar cand a inceput sa fiarba pe margine, am dat focul la cat de minim am putut fara sa se stinga flacara.
Am pus un prosop pe oala si apoi capacul. Am adunat prosopul pe capac ca sa nu-l ard si l-am lasat sa fiarba la foc foarte mic, 10 minute, pe ceas. Sa nu cadeti prada tentatiei de a va uita in oala sau amesteca. Lasati oala in pace 10 minute. Daca focul l-ati dat la minim, nu se va prinde de fund.
Intre timp, am facut amestecul de 1 lingurita sare, 5 lingurite zahar si 7 lingurite otet din orez. Nu inlocuiti cu otet din vin sau otet de mere, ca nu e acelasi lucru. Imi vine sa zic mai bine renuntati la el, daca nu-l aveti, dar mai degraba va zic, mai bine nu va apucati de sushi daca nu aveti toate ingredientele. O sa credeti ca nu va place si e pacat.
Am oprit focul de la orez dupa fix 10 minute. L-am mai lasat cu capacul pus inca 2-3 minute, apoi am amestecat usor cu o lingura de lemn si am adaugat amestecul de sare, zahar si otet din orez. Am amestecat din nou si l-am mutat pe o tava, ca sa se raceasca. Cu un cutit am impartit orezul in 5 parti ca sa-l pot distribui mai usor intre cele 5 foi de alge.
Intre timp am pregatit un servet din bambus peste care am pus o bucata de folie alimentara. Nu e chiar ce se foloseste la sushi, dar pe asta l-am avut acasa. Oricum, am rulat si doar folosind folia alimentara sau chiar doar hartie de copt si n-am avut probleme cu roluirea.
Am pregatit si un bol cu apa rece ca sa ma umezesc pe maini si sa nu mi se lipeasca orezul atunci cand il asez pe foile de alege.
Am asezat o foaie din alge avand dungile pe orizontala.
Cu mainile umede am asezat cantitatea de orez si am distribuit-o pe suprafata algei, lasand marginea superioara libera, cam 1 cm, cu care sa sigiliez rulada.
Pe marginea inferioara am asezat longitudinal un sfert din somonul afumat pe care l-am rupt in bucati cu mana.
Am rulat foaia din alge incepand din partea cu somonul, iar cu ajutorul servetului de bambus am continuat roluirea pana aproape de marginea libera. Se procedeaza cam ca la o rulada din pandispan, folosind prosopul umed. Nu stiu exact cum e ca n-am facut, dar asa am auzit ca se procedeaza. 🙂
Cand am ajuns la marginea libera am umezit-o cu apa din bol si am finalizat rulada. Nu umeziti marginea libera decat atunci cand finalizati rulada. Altfel se increzeste inainte sa apucati sa o sigilati si o compromiteti.
Am lasat-o deoparte si am continuat la fel cu celelalte 4 rulade.
(Pachetul fiind de 10 alge, e perfect pentru 2 ture de sushi. Eu am pastrat pliculetul ce absoarbe umezeala si pe care il veti gasi in punga, le-am mai pus intr-o alta punga si le-am pastrat la frigider, in cutia de fructe-legume. Doua saptamani mai tarziu inca erau bune de folosit.)
Cu un cutit bine ascutit, am taiat rulada in 10 rondele fiecare, late un pic mai mult decat un deget de-al meu. Dupa fiecare felie taiata, am bagat cutitul in bolul cu apa, ca sa nu mi se lipeasca orezul de cutit si sa imi rezulte o bucata curata de sushi.
Am asezat rondelele pe o tava si le-am servit cu un strop de pasta wasabi (e facuta din hrean si e extrem de picanta) si cativa stropi de sos de soia dark (dens si inchis la culoare).
A fost foarte, foarte bun!
Sushi in alge marine cu somon afumat
Leave a Reply