Acest tutorial pentru linzerul cu mac este si va ramane o amintire foarte draga mie. O sa tin minte pentru totdeauna bucuria de a avea acasa la noi familia reunita, precum si evenimentul important care ne-a strans laolalta din toate partile: nunta surorii mele.
Am pregatit acest tutorial impreuna cu mama si Roni, ca nu mai stiam de unde sa-i facem rost lui Alin de prajituri bune cu mac. Ai zice ca e usor sa le gasesti prin Timisoara si asa am crezut si eu, pana cand am constatat ca la Prospero nu gasesti zilnic, baigli cu mac.
Ingrediente pentru 20-24 buc:
Pentru aluat:
3 cani cu faina = 0,90 lei
125 gr. margarina = 2 lei
2 oua = 1 leu
1 cana zahar = 1 leu
3 linguri iaurt de 10%
1 plic praf de copt = 0,30 lei
un praf sare
Pentru umplutura de mac:
150 gr. mac = 4,50 lei
1 cana zahar = 1 leu
125 ml lapte caldut = 0,50 lei
1/2 lingurita esenta rom
1 lingurita extract de vanilie
3-4 linguri gris (nu apare in poza cu ingrediente)
Cost ingrediente principale: 11,20 lei
Durata preparare: 1 ora
(pregatire 35 min + coacere 25 min)
Mama a fost cofetareasa sefa, iar eu m-am invartit pe langa ea.
Am pornit cuptorul sa se incalzeasca.
Intr-un bol a cernut cele 3 cani cu faina, a adaugat 125 gr. margarina si a frecat-o intre maini pana s-a facut o compozitie faramicioasa.
A adaugat 2 oua, 3 linguri iaurt, un praf de sare, un plic praf de copt si cana cu zahar si le-a framantat intr-un aluat fraged.
Pana mama s-a ocupat de aluat, eu am macinat in reprize cele 150 gr. de mac cu o cana cu zahar. Am folosit rasnita electrica de cafea si am pus atat mac cat si zahar, ca daca punem doar mac, se strica rasnita.
Am incalzit putin laptele, peste care am adaugat 1/2 lingurita esenta rom si 1 lingurita extract de vanilie.
Am turnat laptele peste amestecul de mac si zahar, am adaugat 3 sau 4 linguri cu gris si am amestecat totul.
Aluatul l-am impartit in doua bucati.
Int-o tava de 30/40 cm am pus hartie de copt si am intins una dintre bucati. Am turnat umplutura cu mac. Pe cel de-al doilea aluat intins, Roni l-a taiat fasii cu rola zimtata si le-a aranjat peste mac.
Am dat tava la cuptor pentru 25 de minute, la foc mic.
Foarte buna si gustoasa! A fost pe placul tuturor celor care au apucat sa manance din ea.
dalia says
Buna seara, reteta este tentanta, as vrea sa o fac si eu, dar ma intreb daca se poate folosi unt in loc de margarina si daca macul trebuie neaparat macinat. Va multumesc pentru raspuns.
Diana Despina says
Buna seara! Se poate folosi untul in loc de margarina si se poate folosi si mac nemacinat. Noi preferam insa macul macinat, ca are un gust mai pregnant si consistenta mai buna fiindca iese uleiul din el. Plus ca nu ne ramane printre dinti. 🙂
Daniela says
Bună . Astăzi am descoperit blogul tău. Este extraordinar! Tot ce am văzut pana acum arată super. Am început cu răsfoitul deserturilor . Felicitări pentru tot ceea ce ne prezinți pe blog!
Diana Despina says
Buna, Daniela! Mulțumesc pentru mesaj si ma bucur tare mult ca iți place blogul. Deserturile (dar si aperitivele) sunt printre preferatele mele, asa ca cred ca vei găsi destule retete care sa te inspire. Te mai astept pe aici cu drag!
Adriana says
Buna ,ma bucur mult ca am gasit insfarsit o reteta buna dar sunt nelămurită, grisul il pun asa din punga sau fiert in lapte ?
Diana Despina says
Grișul se pune asa cum e, din punga. Rolul lui este sa absoarbă umezeala din prăjitura.
Ana says
Buna ziua si va multumesc pentru reteta. Am urmat-o cu strictete si a iesit un linzer GENIAL!
Mult succes in continuare si o sa ma asigur ca recomand la toti prietenii blogul!
Diana Despina says
Bună Ana! Scuze pentru întârzierea cu care răspund, am fost cam absentă de pe blog în ultima vreme. Mulțumesc mult pentru mesaj și mă bucur că ți-a plăcut linzerul.